Aug 022016
 

В повечето случаи сигналът не се кодира, което улеснява хакерите

keyboard_wireless

Безжичните клавиатури се явяват сериозна уязвимост в системата за сигурност на компютрите, твърдят специалисти от компанията Bastille. Чрез тях  хакерите могат да крадат ценна информация, набирана ръчно – пароли, номера на сметки, пин кодове и дори отговори на секретни въпроси.

Опасността идва не от самите клавиатури, а от начина на свързването им с компютрите, поясняват от Bastille пред CNET. Безжичният канал за връзка обикновено не се криптира и ако хакерите прихванат сигнала, ще получат лесно достъп до конфиденциалните данни.

Подобен род хакерски атаки се наричат KeySniffer. При тях дори не е необходимо атакуващите да се намират в непосредствена близост до жертвата, за да похитят данните. Според експертите на Bastille, обхватът на KeySniffer достига 76 метра, в зависимост от модела клавиатура и оборудването, което ползват хакерите.

Най-уязвими към подобни атаки са безжичните клавиатури на водещи брандове като HP, Toshiba, General Electric, Jasco, Kensington, Insignia, Radio Shack, Anker и EagleTec, тъй като не прилагат криптиране при предаване на сигнала и така улесняват хакерите.

В отговор на изследването, Kensington взе спешни мерки и се очаква скоро нейните безжични клавиатури да започнат да криптират сигнала. Останалите компании, споменати в доклада, все още не са коментирали официално резултатите от изследването.

Изтчник: technews.bg

Real Time Web Analytics