Oct 192014
 

maxresdefault-1024x576

Един от големите дебати в IT сектора е дали е полезно да оставяме компютъра да работи дълго. Някои потребители имат навика да го оставят пуснат със седмици, без дори да го рестартират.Други смятат, че е по-добре да го изключват винаги, когато не им е необходим.

В зависимост от това дали говорите с поддръжник на едната теория или другата, ще чуете различни аргументи. Например, че честото гасене и пускане на компютъра натоварва прекомерно движещите се елементи, включително твърдия диск, и съкращава живота им. Или пък, че дългото оставяне на компютъра работещ води до прегряване, увеличена ел. консумация, повреди на софтуера. В крайна сметка какво трябва да правим?

Както винаги отговорът е в средата

banner2

Трябва да откриете баланса. Ако пускате и спирате компютъра през един-два часа, само за да видите нещо набързо, то тогава действително може да си навлечете хардуерни проблеми. Но ако го оставяте да работи с дни, създавате предпоставка за софтуерни проблеми. Причината за това е, че Windows разчита на рестартирането за изчистването на кеш паметта си, остатъчни файлове, грешки и др. Без рестартиране, той не може да направи това и с времето започва да работи все по-зле, грешките се трупат и преди да се усетите, отново ще го преинсталирате.

Затова най-добре е да балансирате между двете. Дори и да ползвате компютъра за по 10-15 минути през час-два, по-добре е да го пуснете сутринта и да го оставите да работи през целия ден. Изгасете го за през нощта. Ако пък сядате пред него сутринта преди работа за кратко и после ще го ползвате чак вечерта, няма смисъл да стои цял ден просто така. Използвайте режим на Sleep или дори Hibernate, ако искате да запазите отворените програми и файлове. В такъв случай е препоръчително да правите истински рестарт поне веднъж седмично, за прочистване на Windows.

 

автор: Мартин Дешев

Real Time Web Analytics