Jan 112018
 

Известно е, че Android е по-сигурна операционна система от Windows. Това не означава, че няма зловреден софтуер за Android, който при евентуално заразяване може да бъде много опасен.

ЗАЩО ANDROID Е ПО-СИГУРЕН ОТ WINDOWS

Двете основни причини Android да е по-сигурен от Windows са:

1. Контролът върху приложенията в Google Play Store

2. Ограничените права на потребителите по подразбиране

КОНТРОЛЪТ ВЪРХУ ПРИЛОЖЕНИЯТА В PLAY STORE

Повечето потребители инсталират приложения само от Google Play Store. Статистиката показва, че към декември 2017 г в магазина има на разположение около 3,5 млн приложения. Всички те се проверяват автоматично в момента на добавянето им за евентуално съдържание на зловреден код. Някои приложения, които са съмнителни се проверяват отделно от служителите на Google.

Когато обаче искаме да инсталираме някоя програма на Windows, трябва да посетим определена страница и от там да свалим програмата. Тези програми по никакъв начин не се контролират от Microsoft и е твърде вероятно да се заразим по този начин. До Windows 7 Microsoft нямаше собствен магазин за приложения ( App Store ). Това се промени при Windows 8.1 и 10, но изборът на приложения в магазина е доста ограничен.

ОГРАНИЧЕНИТЕ ПРАВА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Дори и в последната версия на Windows – Windows 10, всеки нов потребителски профил е администратор по подразбиране. Това е огромна дупка в сигурността за която и да било операционна система. Достатъчно е само да натиснем „ДА“ или „ОК“, за да разрешим на програмата, която се опитваме да инсталираме, да прави каквито реши промени в нашата система. При Android също е лесно да се инсталира приложение, но самият потребителски профил няма нужните права за достъп до системните файлове. От друга страна има приложения, които изискват администраторски права, за да могат да работят при Android. Такова са например приложенията, които ни показват запаметените пароли в телефона или таблета.

КОГА НЯМА НУЖДА ДА ИНСТАЛИРАМЕ АНТИВИРУС НА ANDROID

Нещата са прости. Ако:

1. Нямаме ROOT права на телефона/таблета

2. Инсталираме приложения САМО от Google Play Store

3. Имаме последната поддържана от телефона/таблета версия на Android заедно с всички актуализации

тогава вероятността да се заразим със зловреден код е на практика 0.

Поради тази причина определяме антивирусната програма за Android като излишна.

КОГА И ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ АНТИВИРУС

Ако сме придобили администраторски права върху телефона/таблета ( или с други думи сме го руутнали ) и инсталираме приложения от недостоверни източници, то тогава антивирусната програма е задължителна.

ПРОБЛЕМЪТ С АКТУАЛИЗАЦИИТЕ НА ANDROID

Ако имаме компютър/лаптоп, който без проблеми работи с Windows 7, можем спокойно да му инсталираме Windows 10. Ако обаче сме закупили преди време телефон с Android 5.0, вероятността да му се сложи Android 7.0 е нищожна. За да инсталираме по-нова версия на Android не можем просто да влезем в някой сайт и да я изтеглим. Трябва производителят на телефона да ни я предостави като актуализация . Ако нашият телефон/таблет е по-стар от 2-3 години или ако е някой евтин модел, е възможно въобще да не получим такава актуализация за надграждане на Android, което е сериозен проблем от гледна точка на сигурността, защото всички нови поправки, които излизат с новите версии на операционната система, за нас няма да важат. Само телефоните на Google, например Nexus и Pixel, се обновяват с последна версия на Android веднага след излизането ѝ.

Преведено от pcsteps.gr

Real Time Web Analytics