Jan 102015
 
Няма такова нещо като абсолютна сигурност в онлайн пространството, но може да подобрите защитата си чрез възможно най-добрата парола.
credit-card-security
banner2
Най-добрите пароли често са тези, които най-трудно се запомнят. Затова трябва да се измислят някакви трикове за лесно помнене на поредица букви и числа или да се използват програми за управление на пароли, т.нар. мениджъри на пароли, които помагат да се съхранят кодовете, информира ДПА, цитирана от БТА.

На първо място, не използвайте обикновени думи, имена и фрази. Хакерите разполагат с инструменти, които автоматично проверяват цели речници с думи, предупреждава германската Федерална служба за информационна сигурност. Това прави още по-трудно измислянето на добра парола.

Освен това не е необичайно да се използва една и съща парола за 10 различни сайта. Все пак как може да се очаква, че човек ще запомни десетки пароли, особено като се препоръчва да бъдат съставени от 8 до 12 символа и да се смесват големи и малки букви със специални символи.

Специалистите препоръчват паролите да се съставят въз основа на изречения, които могат лесно да се превръщат в запомняща се акроними. Наистина сигурна парола е тази, която сам сте си измислили.

Промяната на паролата на три месеца осигурява допълнителна сигурност.

“Мениджърите на пароли” са друга алтернатива. Те съхраняват криптирани кодове с множествен достъп като потребителски имена и пароли, посочва Марк Флие от германската информационнотехнологична асоциация Битком (Bitkom). В този случай потребителите трябва да си изберат една изключително сигурна главна парола, допълва той. Криптираните пароли след това се съхраняват на персоналния компютър, на флашка или облак, който позволява достъп както от дома, така и от офиса.

Ако искате да се застраховате допълнително, трябва да използвате мениджъра си за пароли само на компютри, в които сте сигурни и които са защитени от вируси, троянски коне или регистратори на клавиатура, съветва Марк Флие.

Регистраторите на клавиатура са програми, които проследяват всяко натискане на копче на клавиатурата и след това предават данните. Винаги помнете, че улеснения катосъхраняване на паролата онлайн означава намаляване на сигурността. Хакерите имат по-лесен достъп до сървъри, отколкото до USB памет.

От друга страна е по-трудно да загубиш данни онлайн, отколкото може да се изгуби флашка.

Ако искате наистина да бъдете в безопасност, можете да помните наизуст паролите си за онлайн банкиране и за електронната си поща, а за останалите да използвате мениджър, отбелязва Флие.

Източник: dir.bg
Real Time Web Analytics