Aug 222017
 

Скоро ще можем да забравим за паролите, пин-кодовете, пръстовите отпечатъци, а може би за металните ключове за домовете и автомобилите. WSJ счита, че технологията за разпознаване на лицата ще промени нашите представи за информационна безопасност.

На пазара вече се предлагат лаптопи, които могат да разчитат чертите на човешките лица, но бързото развитие на тази технология ще доведе до въвеждането на подобна идентификация и в смартфоните.

Qualcomm, лидер в областта на мобилните процесори, неотдавна представи своята система за обработка на изображения Spectra, която регистрира информацията за дълбочината на изображението, включително и на човешкото лице. Qualcomm възнамерява да вгради хардуерната поддръжка на Spectra още в следващото поколение процесори Snapdragon. А според появилата се неофициална информация, новият iPhone също ще разполага с технология за разпознаване на лицата.

Идентифицирането на човешките лица съвсем не е нова технология и отдавна се използва в системите за безопасност и в някои охранителни камери, даващи възможност за намиране лицето на престъпник в тълпата. Но в смартфона процесът е по-опростен, понеже се използва лицето на потребителя, заснето на една ръка разстояние, което е много по-детайлно и удобно за разпознаване.

Наскоро Qualcomm заяви, че възнамерява следващите процесори с хардуерната поддръжка на Spoctra да използва в следващите Android смартфони. Qualcomm специално подчертава, че регистрирането на дълбочината на изображенията не може да бъде излъгано дори чрез триизмерна маска.

Хардуерната поддръжка на надеждното разпознаване на лицата наистина може да остави в миналото използването на PIN кодове и пароли, и значително да промени работата с компютрите.

Източник: kaldata.com

 

Real Time Web Analytics