Aug 122013
 

Профилактика на лаптоп означава грижа за него преди да се е появил проблем, който да доведе до нуждата от ремонт

Профилактика на лаптоп се извършва, както от потребителя, така и от компютърния специалист, с чиято помощ можете да използвате лаптопа си дълго време без появата на сериозни проблеми.

Вижте 4 съвета за профилактика на лаптопа, които мога да ви спестят пари и нерви:

Лаптопът не е чувал с картофи!

Това означава, че не можете да го разнасяте навсякъде, да го използвате при всякакви условия, да не го пазите от топло, студено, мокро или мръсно и да очаквате да работи безотказно дълги години. Условията, при които използвате лаптопа си са част от профилактиката, която го предпазва. Винаги пренасяйте лаптопа в специална чанта предназначена за лаптоп, а не в каквото ви попадне. Чантите създадени специално за лаптоп го предпазват до известна степен от външни влияние като студ, топлина или вода. Но това не означава, че чантата е щит срещу всичко. Дори и поставен в чанта, вашият лаптоп може да се увреди от удар, падане или заливане с течност.

Пазете го от „топлинен удар“

„Дишането“ е едно от най-важните условия за дълъг живот на вашия лаптоп. Ако работите в среда с висока концентрация на прахови частици, цигарен дим или не почиствате редовно вентилатора на лаптопа си, не се учудвайте, ако дънната платка или видеокартата ви изгорят.  Никога не използвайте лаптопа леглото и на неравна повърхност, за да предотвратите проникването на частици от текстил и други вещества в охладителната му система.

1197107206400036309metalmarious_Laptop.svg.med

Далеч от напитките!

Течностите са един от най-големите врагове на вашия лаптоп. И един от най-важните съвети за профилактика на лаптоп, който ще ви даде всеки компютърен специалист ( а и всеки препатил в областта) е да НЕ пиете нищо в близост до лаптопа. Шансът да го залеете е огромен, а този да продължи да работи – нищожен (е има и такива с късмет, но не разчитайте на това). Ако залеете лаптопа си с течност, независимо какво първото, което трябва да направите е да го изключите и да извадите батерията. Не се изкушавайте да проверявате дали още работи, защото може да нанесете още по-голяма вреда и тотално на унищожите шанса му за възстановяване. След това веднага потърсете компютърен специалист, който да го „реанимира“ .  Не се опитвайте да го сушите със сешоар или други подръчни средства, нито да го подсушавате. Течността е електропроводник и води до окъсяване на елементите в лаптопа, а ако не се вземат спешни мерки и до корозия на дънната платка.

Имайте предвид, че най-големите врагове са газираните напитки, кафето с мляко и захар, натуралните сокове и всички други, които съдържат киселина.

И още нещо: колкото и да бързате да занесете лаптопа на ремонт, все пак използвайте услугите на компютърен сервиз, а не на комшията, който ви оправя бойлера или на електротехника от съседния вход.

Внимавайте на кого се доверявате!

Ако имате проблем с лаптопа си и Иван ви каже, че Стоян от съседния вход ще го „погледне“ за една бира, рискувате да си докарате още по-големи проблеми. За да сте сигурни, че лаптопът ви е в добри ръце използвайте услугите на специализиран компютърен сервиз.

Не забравяйте, че за да работи дълго и безотказно е нужна редовна профилактика на вашия лаптоп!

Real Time Web Analytics