Oct 162013
 

Разликата между настолния и преносимия компютър е в размерите и в наличието на батерия. Без батерия лаптопът Ви се превръща в настолен компютър. Много често с цел да се “удължи” живота на батерията (която така или иначе е консуматив), тя бива извадена от лаптопа и той работи само на зарядно (дори и при чисто нови лаптопи). Лошото е, че почти във всички случаи хората не знаят защо го правят, а чисто и просто са посъветвани от някой “компетентен” роднина, колега или приятел. Тази статия има за цел да даде малко яснота по въпроса и всеки да може сам да прецени за себе си как да ползва лаптопа си.

Броят цикли разряд заряд на батериите е ограничен до около 400-600 цикъла, което прави около 3 години, след което животът им намалява много бързо. Това разбира се съвсем не означава, че след 3 години батерията Ви задължително ще е за смяна, възможно е да издържи и повече време, но общо взето е горе долу толкова. За да бъде извадена и съхранена правилно батерията трябва да е заредена до 50-60 % и да се държи на тъмно и хладно място. Също така е важно поне веднъж в месеца да бъде сложена на лаптопа и да бъде изтощена докрай (докато машината угасне), след което отново да се зареди до 50-60 % и да се съхрани. А дали е приятно или ангажиращо това упражнение всеки да си прецени. Износването на батерия на три-годишен лаптоп, която не е вадена от него, е приблизително 20-30 % като тези стойности могат да бъдат и по-малки. Цялата тази работа с изваждането би имала някакъв смисъл (евентуално), ако имате намерение да ползвате машината 10 и повече години. Единственият плюс за лаптопа, ако е с извадена батерия е, че би загрявал по-малко, но това се отнася само за компютри, които не са почистени и имат проблем със загряването така или иначе.

untitled

От друга страна батерията играе ролята на непрекъсваемо захранване или така нареченото UPS ( какво е UPS може да прочетете тук =>wikipedia ). Πри едно “примигване” на тока, ако сте без батерия машината ще се изгаси и ще загубите работата си, отделно от това може да навреди и на хард диска. Пренасянето на лаптопа от едната в другата стая би наложило изгасяне и след това отново стартиране. Тук въпросът, който изниква е: Вие мобилен или настолен компютър сте закупили?

Да го споменем отново – батерията е консуматив, колкото и да я пазите тя пак остарява и с течение на времето капацитетът й намалява. Повечето от хората, които вадят батериите си, никога не ги слагат в лаптопа, а това не увеличава живота им по никакъв начин. Или казано с други думи – дали ще извадите завинаги батерията, или ще си я оставите на мястото, е едно и също от гледна точка “запазване на батерията”. Решението си е ваше.

Real Time Web Analytics